Kwas chlebowy z imbirem - sprawdzony przepis

Kwas chlebowy z imbirem - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nie wiesz, jak wykorzystać czerstwy chleb? Koniecznie zrób kwas chlebowy!

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Kwas chlebowy jest znany już od średniowiecza. Dawniej przygotowywany był praktycznie w każdym gospodarstwie domowym. Dzisiaj można go kupić w sklepach, a najlepiej zrobić samodzielnie. Podajemy sprawdzony przepis na kwas chlebowy z imbirem.

Składniki

  • 6 litrów wody źródlanej

  • 2 korzenie imbiru

  • 1 kg czerstwego razowego chleba

  • 75 dag cukru

  • 2 dag drożdży

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do kamiennego garnka wrzucić suchy razowy chleb, wlać 3 litry przegotowanej ciepłej wody, przykryć gazą i zostawić na noc.

  • Imbir drobno pokroić, włożyć do drugiego garnka, zalać pozostałą wodą, przykryć i gotować przez godzinę na małym ogniu.

  • Chleb i imbir przecedzić. Płyny wlać do dużego garnka, dodać cukier i podgrzewać, mieszając. Następnie schłodzić do 30°C i dodać roztarte drożdże.

  • Wlać do kamiennego garnka, przykryć gazą i trzymać w cieple. Po 3 dniach przecedzić, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu. Kwas nadaje się do picia po 3-4 dniach.