Jarzębiak - przepis na nalewkę z jarzębiny na spirytusie

Jarzębiak - przepis na nalewkę z jarzębiny na spirytusie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Owoce jarzębiny są nie tylko piękne, lecz także bardzo zdrowe. Jarzębiak pozwala zachować najlepsze ich walory.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jarzębina to bomba witaminowa. Aby nalewka nie tylko leczyła, ale przede wszystkim cieszyła smakiem, pamiętaj, aby przemrozić owoce przed jej nastawieniem.

Składniki

  • 5 szklanek owoców jarzębiny

  • 4 szklanki spirytusu

  • 2-3 szklanki wody

  • 1 szklankę cukru

  •  

  • Przygotuj także:

  • szklany słój lub gąsiorek

  • bibułę do filtrowania

  • butelki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce jarzębiny zbierane przed przymrozkami włóż na dobę do zamrażarki.

  • Następnie oberwij z gron, przebierz, starannie umyj i odsącz.

  • Wsyp do rondla z wrzącą wodą i gotuj kilka minut, odcedź i pozostaw na sicie 2-3 godziny.

  • Dobrze osuszone owoce włóż do słoja i zalej spirytusem. Alkohol musi przykryć owoce.

  • Słój zamknij i odstaw w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.

  • Po 5 tygodniach zlej nalew do butelek, wypełniając je do połowy i szczelnie zamknij.

  • Z wody i cukru ugotuj syrop i jeszcze gorącym zalej pozostawione w słoju owoce.

  • Słój zamknij i odstaw na kolejne 2 tygodnie, następnie odcedź płyn, dopełnij nim butelki.

  • Dokładnie wstrząśnij każdą z nich, odstaw w ciemne miejsce na 2-3 miesiące.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy także:

Jarzębiak z cytryną

Jarzębiak z głogiem i śliwkami

Ziołowa nalewka na dobry nastrój

Kompot z jarzębiny

Konfitura z jarzębiny i jabłek

 

Domowe nalewki

Nie propagujemy konsumpcji alkoholu, ale nie ma nic lepszego jak nalewki domowej roboty na rozgrzewającym spirytusie. Do listy tych najbardziej wykwintnych (bo nalewki tak naprawdę można robić niemal ze wszystkich owoców), obok wiśniówki, orzechówki, pigwówki, śliwowicy czy ratafii, z pewnością trzeba zaliczyć jarzębiak. Można go robić w wersji słabszej z 40-procentową wódką, ale ten tradycyjny przyrządzany jest na spirytusie.

Ocena: 3,6