Jakie wino lubią Polacy i co warto wiedzieć o tym trunku?

Jakie wino lubią Polacy i co warto wiedzieć o tym trunku?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jakie wino pasuje do poszczególnych potraw?

Czy wino należy do ulubionych alkoholi Polaków? Jakie wino najczęściej wybieramy? Czy serwujemy je prawidłowo, a przynajmniej czy wiemy, jak powinniśmy to robić?

Polacy lubią wino, jednak nadal nie jest to najbardziej popularny alkohol. Jak pokazują statystyki, Polak rocznie wypija od 2 do 5 litrów wina. Obok Hiszpanów, którzy konsumują aż 45 litrów, są to ilości raczej symboliczne. Więcej wina od nas piją nie tylko Włosi czy Francuzi, ale także Białorusini i Ukraińcy. Dlaczego? Trunkiem, który cieszy się największą popularnością w naszym kraju jest obecnie piwo. Wino wciąż kojarzy się z alkoholem bardziej wysublimowanym, zarezerwowanym dla ważnych okazji, podczas gdy piwo jest alkoholem, który jest spożywany częściej.

Wina stworzone według gustów i smaków Polaków

Okazuje się, że preferencje Polaków są na tyle spójne, że marka Jacob’s Creek wprowadziła na rynek specjalnie przygotowane pod gust i smak Polaków trzy nowe smaki australijskich win: półwytrawne białe, półwytrawne czerwone oraz półsłodkie czerwone. Po jakie wina najczęściej sięgamy?

- Polacy lubią wina słodsze, półwytrawne czy półsłodkie. Wybierają te o łagodniejszym smaku, mniej taninowe, jednak ten trend zmienia się na korzyść bardziej wytrawnych smaków. Ze względu na to, aby zaspokoić preferencje smakowe naszych konsumentów wprowadziliśmy orzeźwiające półwytrawne wino z kwiatowo-cytrynowym aromatem; czerwone półwytrawne z wyczuwalną nutą dojrzałych wiśni, czekolady i przypraw, uzupełnione owocową słodyczą oraz delikatne półsłodkie wino, o aromacie malin i słodyczy owoców. Chętniej sięgamy też po wina białe i różowe – mówi Iwona Michałowicz, Jacob’s Creek Senior Brand Manager.

Jak kupować wino?

Na co powinniśmy zwracać uwagę kupując wino? Na wybór wina składa się wiele czynników. Przede wszystkim powinniśmy sobie zadać kilka podstawowych pytań. Wino jakiego pochodzenia chcemy kupić? Jaki smak najbardziej nam odpowiada? Do jakich potraw trunek będzie serwowany? Warto również zwrócić uwagę na rodzaj oraz ilość szczepów, które zostały wykorzystane do stworzenia trunku. Dodatkowe oznaczenie znajdujące się na butelce może ułatwić nam wybór. Podczas zakupów warto wybrać się do specjalistycznego sklepu i zasięgnąć opinii fachowca, który doradzi, jakie wino pasuje do konkretnych potraw.

Z korkiem czy zakrętką?

- W przeświadczeniu wielu osób wina korkowane są lepsze, jednak nie jest to prawdą. Obecnie odchodzi się od korkowania ze względów ekologicznych, jak i w celu utrzymania jakości. Jeśli chcemy, by wino długo utrzymało swoją świeżość, a także smaki i aromat, powinniśmy je przechowywać w pozycji leżącej, tak aby korek cały czas był wilgotny. Jego wyschnięcie może spowodować rozszczelnienie butelki i przyspieszenie procesu utleniania wina, co w efekcie może spowodować jego zepsucie. Natomiast wina z zakrętką nie muszą być przechowywane w pozycji leżącej – mówi Iwona Michalowicz.

Trwały materiał, z którego wykonane są zakrętki, jest mało podatny na uszkodzenia mechaniczne, termiczne, fizyczne, a także biologiczne. Dodatkowym walorem materiału, z którego powstają zakrętki, jest jego odporność na zmianę swoich właściwości pod wpływem czasu.

Wino na stole czyli jak podawać?

- Przede wszystkim trzeba pamiętać o odpowiedniej temperaturze. Nawet najlepsze wino podane w zbyt wysokiej temperaturze traci swój smak i aromat. Temperatura pokojowa, ok. 22-25°C i jest ona za wysoka do serwowania wina. 18°C to temperatura, w jakiej możemy podawać dojrzałe czerwone wino. Trunki białe powinny być serwowane w temperaturze od 8 do 12°C. Jeśli chcemy, by wino zachowało swoje smakowe oraz aromatyczne walory, przed podaniem należy je schłodzić – mówi Iwona Michałowicz.

Z czym podawać wino?

- Najważniejszą kwestią jest to, aby dobierać wino do potraw, a nie do okazji - podkreśla Iwona Michałowicz. Dobrze dobrane wino stanowi znakomite uzupełnienie potrawy, wydobywając z niej pełnię smaku. Wina i potrawy potrafią wzajemnie podkreślać swój charakter, zwłaszcza wtedy, kiedy są odpowiednio połączone.

• Wina zaostrzające apetyt to tzw. aperitify - serwuje się je przed posiłkiem.
• Do przekąsek pasują wytrawne wina musujące.
• Do ryb i białego mięsa podaje się zwykle białe wina wytrawne i półwytrawne.
• Mięsa czerwone łączymy z winami czerwonymi.
• Z owocami i deserami dobrze komponują się wina słodkie lub półsłodkie.

W jakiej kolejności podawać wina?

Kanony kulinarnego bon ton ustalone zostały na początku XIX wieku. Przede wszystkim należy unikać podawania wielu rodzajów wina podczas jednego posiłku. Kolacja w gronie przyjaciół nie wymaga więcej niż jednego, dobrze dobranego rodzaju wina. Drugą ważną zasadą jest podanie trunków w porządku rosnącym, od lżejszych do cięższych. Do obiadu serwuje się wina lżejsze niż te podawane do kolacji. Trunki białe powinny zwykle pojawiają się przed czerwonymi, a wytrawne przed słodkimi. Żelazną zasadą jest podawanie win młodszych przed starszymi.

Ocena: 0