Jak zrobić nalewkę z pomarańczy? Pomarańczówka z miodem - przepis

Jak zrobić nalewkę z pomarańczy? Pomarańczówka z miodem - przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Dodatek miodu ciekawie wzbogaca aromat cytrusów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Nalewka pomarańczowa wyróżnia się wspaniałym, intensywnym aromatem pomarańczowej skórki i orzeźwiającym zapachem owoców. Doskonale harmonizuje z tym woń miodu. Sprawdź nasz przepis na pomarańczówkę z miodem wielokwiatowym!

Składniki

  • 8 pomarańczy
  • 2 litry czystej wódki 45 proc.
  • 75-100 g cukru
  • 100 ml miodu wielokwiatowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytrusy wyszorować szczoteczką, wypłukać, sparzyć i osuszyć.

  • Obrać z nich cieniutko skórkę i wrzucić do słoja. Dodać miód i cukier wymieszany z sokiem z jednej pomarańczy, wlać alkohol, zamknąć słój i odstawić na dwa tygodnie.

  • Przefiltrować nalewkę przez filtr do kawy, przelać do butelek i zakorkować. Trzymać w chłodzie. Można pić po kilku dniach.