Jak zrobić domowy egg nog? [przepis]

2021-12-13
co-to-jest-egg-nog-kto-go-pije-skad-tradycja.jpg
Autor: photos.com Egg nog to świąteczny napój podawany w krajach anglosaskich podczas Bożego Narodzenia.
średni
20 min
4

Przygotowanie egg nog jest wbrew pozorom bardzo łatwe. Napój składa się z jajek, mleka, przypraw i alkoholu. Można go zrobić na dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce. Egg nog polecamy wszystkim tym, którzy lubią drinki na bazie mleka.

Egg nog: co to jest i skąd pochodzi?

Egg nog to gorący, słodki napój alkoholowy na bazie surowych żółtek jajek oraz mleka i alkoholu, ale specjalnie dla dzieci można przygotować wersję bez napojów wyskokowych. Dla wzbogacenia smaku dodawane są: wanilia, cynamon, miód, gałka muszkatołowa, która jest najważniejsza i dodawana na sam koniec. Ważne, żeby była świeżo starta!

Napój znany jest od XVII wieku, dużą popularnością cieszy się zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych oraz krajach anglosaskich. W smaku przypominać może trochę ajerkoniak, a nawet adwokata. Będzie smakował wszystkim tym, którzy lubią drinki na bazie mleka.

SKŁADNIKI

  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • laska wanilii przekrojona na pół
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • 2 szklanki mleka
  • alkohol (np. brandy, rum, whisky)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początek ubijamy jajka i cukier w dużej misce do momentu rozpuszczenia się cukru.
  • Później w rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy do niego wanilię i pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do granicy wrzenia i zdejmujemy z ognia.
  • Do masy jajecznej dodajemy małe ilości gorącego mleka z przyprawami, ciągle energicznie ubijając. Jeśli zrobimy to za szybko, masa może się zwarzyć.
  • Ubitą masą wlewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury powyżej 70 stopni (masa może się spienić). Następnie zdejmujemy z ognia, czekamy, aż masa ostygnie, chłodzimy w lodówce.
  • Przed podaniem dodajemy alkohol i posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową. Jeśli chcemy zrobić wersję dla dzieci, wystarczy zrezygnować z dodania alkoholu do drinka.  Przed podaniem należy egg nog ponownie podgrzać.
Jak dobierać wino do potraw?