Jak poprawnie pić napoje alkoholowe? Proste zasady savoir-vivre

Jak poprawnie pić napoje alkoholowe? Proste zasady savoir-vivre

Autor Zdjęcia: photos.com

Podczas eleganckich przyjęć picie alkoholu podlega innym zasadom niż podczas studenckiej imprezy w akademiku.

Picie napojów alkoholowych na eleganckich przyjęciach nie powinno odbywać się jak na luźnym towarzyskim spotkaniu. Podajemy proste zasady savoir-vivre'u dotyczące picia napojów alkoholowych podczas eleganckich imprez.

Aby eleganckie przyjęcie w pełni było udane powinniśmy znać niektóre zasady savoir vivre. Należy pamiętać, że uroczyste przyjęcia rządzą się swoimi prawami i nie należy ich łamać.

Jak elegancko pić alkohol?

  • alkohole takie jak wino, oraz likier należy pić powoli, małymi łykami

  • kieliszek z winem należy trzymać za nóżkę, tuż pod czaszą kieliszka. W przypadku wina czerwonego możemy ogrzewać wino podobnie jak koniak, ale nie w momencie podnoszenia kieliszka,

  • koniak lub brandy należy pić powoli, smakując i degustując, 

  • kieliszek z koniakiem należy trzymać przez cały czas w dłoni, dzięki czemu zyska na aromacie podczas ogrzania,

  • w przypadku pozostałych alkoholi po każdym wypiciu należy odstawić kieliszek,

  • podczas picia nie odchylamy głowy do tyłu - to bardzo nieeleganckie,

  • nie powinniśmy również krzywić się po wypiciu mocniejszego alkoholu,

  • na większych i bardziej eleganckich przyjęciach nie powinniśmy stukać się kieliszkami, 

  • toast jako pierwszy wznosi gospodarz przyjęcia, 

  • wódkę należy wypijać jednym haustem - dlatego kieliszki powinny mieć odpowiednio niewielkie rozmiary

  • otwierając butelkę z winem należy uważać, aby części korka nie wpadły do środka, dlatego najlepiej nie wkręcać korkociągu do końca tak, aby nie przebić korka,

  •  podczas nalewania stajemy z prawej strony, aby wino nie kapało na stół; po zakończeniu nalewania należy butelkę przekręcić w lewo,

  • nie nalewajmy wina do pełna, powinno zająć 2/3 kieliszka, białego można ciut więcej,

  • wino białe przed podaniem powinno być lekko schłodzone, czerwone powinno mieć temperaturę pokojową (co oznacza 17-18ºC).

Ocena: 0