Jagodowe mohito - przepis na wyśmienity, letni drink

Jagodowe mohito - przepis na wyśmienity, letni drink

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jagodowe mojito nie tylko świetnie smakuje, ale także rewelacyjnie wygląda.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Jagodowe mojito ma szansę stać się prawdziwą gwiazdą letnich przyjęć w ogrodzie. To lekki, orzeźwiający koktajl, który niejednemu zaszumi i zawróci w głowie.

Składniki

  • pół szklanki czarnych jagód lub borówek amerykańskich

  • 8 świeżych liści mięty

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki soku z limonki

  • 50 ml jasnego rumu

  • 100 ml prosecco

  • kruszony lud

Przygotowanie krok po kroku:

  • Odłóż kilka 6-8 borówek, a resztę wrzuć do szklanki. Dodaj liście mięty, sok z limonki i cukier i ugnieć wszystko drewnianą łyżką.

  • Wypełnij szklankę do połowy kruszonym lodem, wlej rum i zamieszaj.

  • Dopełnij szklankę schłodzonym prosecco. Drinka można ozdobić całymi owocami, listkami mięty i plasterkiem limonki.

Ocena: 5