Ekspresowa gruszkówka - przepis na nalewkę z gruszek na wódce i spirytusie

Ekspresowa gruszkówka - przepis na nalewkę z gruszek na wódce i spirytusie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gruszkówka to niebanalna propozycja na długie zimowe wieczory.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Gruszkówka, czyli nalewka z gruszek, jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy też poczekać jedynie 2 tygodnie, by raczyć się jej niebanalnym smakiem. Podajemy przepis na nalewkę z gruszek na wódce i spirytusie oraz z dodatkiem cynamonu i goździków.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początku należy obrać gruszki, następnie pokroić je w ćwiartki. Teraz trzeba je włożyć do dużego słoika i zasypać cukrem.

  • Odstawiamy je na 2-3 dni, aby gruszki puściły cały sok.

  • Po tym czasie dodajemy do nich cynamon i goździki. Następnie zalewamy całość spirytusem i wódką.

  • Tak przygotowana nalewka powinna odstać przynajmniej 2 tygodnie, zanim ją skosztujemy.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Wypróbuj także inne przepisy na przetwory z gruszek:

Suszenie gruszek: jak suszyć gruszki?

Gruszki w karmelu: dobry przepis

Gruszki w przecierze śliwkowym: deser w słoiku na zimę

Jak zamarynować gruszki? Przepis na gruszki w winie

Ocena: 2,1