Gruszkówka: przepis na nalewkę z gruszek na wódce i spirytusie

Gruszkówka: przepis na nalewkę z gruszek na wódce i spirytusie

Autor Zdjęcia: photos.com

Z gruszek powstają pyszne domowe przetwory, w tym aromatyczne nalewki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Gruszkówka, czyli nalewka z gruszek, jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy też poczekać jedynie 2 tygodnie, by raczyć się jej niebanalnym smakiem. Podajemy przepis na nalewkę z gruszek na wódce i spirytusie oraz z dodatkiem cynamonu i goździków.

Składniki

  • 2 kg dojrzałych gruszek
  • ½ l spirytusu
  • ½ l wódki
  • ½ kg cukru
  • laska cynamonu
  • 4 goździki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początku należy obrać gruszki, następnie pokroić je w ćwiartki. Teraz trzeba je włożyć do dużego słoika i zasypać cukrem.

  • Odstawiamy je na 2-3 dni, aby gruszki puściły cały sok.

  • Po tym czasie dodajemy do nich cynamon i goździki. Następnie zalewamy całość spirytusem i wódką.

  • Tak przygotowana nalewka powinna odstać przynajmniej 2 tygodnie, zanim ją skosztujemy.

Przepisy z tej kategorii