Ekspresowa nalewka cytrynowa: podajemy dobry przepis

Ekspresowa nalewka cytrynowa: podajemy dobry przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Gotową nalewkę można pić już po kilku dniach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Nalewka cytrynowa przypomina włoskie limoncello, czyli likier cytrynowy. Ma orzeźwiający smak, idealnie sprawdza się zwłaszcza w letnie dni. Nalewka cytrynowa nie wymaga długiego leżakowania jak inne tego rodzaju trunki. Wystarczy, by poczekała kilka dni, a po tygodniu jest pyszna.

Składniki

  • 9 cytryn

  • 2 szklanki cukru

  • 1/2 litra spirytusu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaczynamy od obrania cytryn. Można to zrobić szczelinowym nożykiem do warzyw lub zwykłym nożem. Obieramy cienko, biała warstwa nie jest potrzebna. Cytryny bez skóry odkładamy pod przykryciem, by nie obeschły.

  • Obrane żółte skórki zalewamy w słoju spirytusem, naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na 24 godziny. Nazajutrz gotujemy syrop z 2 szklanek cukru i 1 litra wody.

  • Kiedy syrop będzie stygł, wyciskamy sok z odłożonych cytryn, mieszamy go z syropem. Następnie odcedzamy zmacerowane skórki (będą dość twarde), cytrynowy spirytus dolewamy do syropu z sokiem z cytryn. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek.

  • Butelki szczelnie zamykamy. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na kilka dni. Właściwie już po 2-3 dniach można pić nalewkę, ale znacznie zyska na smaku, gdy postoi tydzień. Oczywiście długie leżakowanie wpływa korzystnie na jej walory smakowe.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

tip dnia

Nie należy oczekiwać, że nalewka będzie klarowna. Przeciwnie - z powodu soku z cytryn jest dość mętna. Podaje się ją dobrze schłodzoną w małych kieliszkach z przezroczystego szkła.

Ocena: 3,0