Domowe wino z ryżu z przyprawami

Domowe wino z ryżu z przyprawami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Do przygotowania wina wykorzystujemy niegotowany ryż

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Domowe wino można przygotować nie tylko z owoców. Najlepszy przykład to pyszne wino z ryżu. Podajemy dokładny przepis!

Składniki

  • 1,5 kg ryżu
  • 4-4,3 kg cukru
  • 11 litrów wody
  • 3 cytryny
  • 20 dag rodzynek
  • 2 gałki muszkatołowe
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • po szczypcie: cynamonu, tymianku i mięty
  • drożdże do wina białego
  • pożywka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż (bez gotowania) dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, a następnie wsypać do gąsiora.

  • Cytryny obierać ze skóry oraz z białych skórek, porozrywać na mniejsze kawałki i wrzucić do gąsiora. Dodać przyprawy i rodzynki.

  • Zagotować wodę z cukrem, ostudzić, dodać do gąsiora.

  • Na koniec dodać uprzednio przygotowane drożdże oraz dosypać pożywkę. Wino pozostawić do fermentacji na miesiąc.

  • Odcedzić, płyn zlać do innego gąsiora i odstawić na kilka miesięcy, aż wino przejdzie fazę cichej fermentacji. Po tym czasie można zlać wino do butelek.