Domowe wino owocowe: jak zrobić? Składniki i przepis

Domowe wino owocowe: jak zrobić? Składniki i przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Najlepsze domowe wino owocowe powstaje z winogron, ale można też użyć jabłek, śliwek, aronii czy jarzębiny

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Domowe wino można zrobić z wielu owoców sezonowych. Nadają się do tego wiśnie, porzeczki, jabłka, aronia, a nawet jarzębina. Oczywiście najlepszy trunek wychodzi z ciemnych winogron. Jak zrobić wino owocowe domowej roboty? Podajemy ogólny przepis.

Składniki

  • owoce (ok. 12 kg)
  • cukier (2,5 kg)
  • drożdże winne
  • woda (3 litry)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oprócz składników spożywczych potrzebne będą: duża butla w koszu, wężyk z rurką do fermentacji i estetyczne butelki, do których przelejemy wino.

  • Umyte owoce pozbawione szypułek wsypujemy do butli. Wcześniej można je nieco zmiażdżyć, by szybciej i łatwiej puszczały sok. Cukier rozpuszczamy w wodzie.

  • Warto dodać do tego roztworu jeszcze drożdże winne. UWAGA! Nie są to popularne drożdże piekarnicze. Zatykamy butlę korkiem z rurką fermentacyjną.

  • Teoretycznie wszystko mamy gotowe. Pozostaje nam jeszcze doglądanie powstającego wina przez 6 tygodni. Ale raz dziennie trzeba przemieszać winny roztwór, tak by nie tworzył się osad. Oczywiście robimy to poprzez poruszanie butlą (nie otwieramy jej!).

  • Po tym czasie powstały sok zlewamy do butelek. Robimy to za pomocą specjalnej rurki.

Przepisy z tej kategorii