Domowa śliwówka - prosty przepis na nalewkę ze śliwek

Domowa śliwówka - prosty przepis na nalewkę ze śliwek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowa śliwówka to najlepszy sposób na zachowanie smaku śliwek na lata.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Do przygotowania śliwówki według tradycyjnej receptury wybierz dorodne, mocno dojrzałe owoce. Pamiętaj, że im dłużej trunek będzie leżakował, tym jego smak będzie głębszy.

Składniki

  • 1 kilogram miękkich śliwek

  • 2 szklanki wódki

  • 2 szklanki spirytusu

  • 2 szklanki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Owoce włóż do słoja, zalej wymieszanymi wcześniej wódką i spirytusem.

  • Słój szczelnie zamknij i zostaw w ciemnym i ciepłym miejscu na 5 tygodni. Co 2–3 dni potrząśnij naczyniem, by przemieszać jego zawartość.

  • Następnie dodaj cukier, mocno potrząśnij i odstaw na miesiąc.

  • Po tym czasie odcedź, przelej do butelek, zakorkuj i odstaw na minimum 4 miesiące.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2