Czereśniówka z rumem: przepis na aromatyczną nalewkę na czereśniach

Czereśniówka z rumem: przepis na aromatyczną nalewkę na czereśniach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czereśniówka z dodatkiem rumu ma fantastyczny smak i aromat

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Czereśniówka z rumem to nalewka, w której zamknięty jest prawdziwy smak lata. O aromatycznym smaku tej nalewki decydują nie tylko soczyste owoce, ale także dodatek goździków i rum.

Składniki

  • 2 kg czereśni

  • 1 l ciemnego rumu

  • laska wanilii

  • 8–10 goździków

  • 500 g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce umyć, osączyć i wydrylować. Włożyć do słoja, dodać cukier, przyprawy i zalać rumem.

  • Macerować w chłodnym, ciemnym miejscu przez 4 miesiące.

  • Po tym czasie przefiltrować przez gazę i przelać do butelek.

  • Odstawić nalewkę na co najmniej 3 miesiące w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.

Więcej przepisów w książce "Nalewki i przetwory"