Czeremchówka: przepis na nalewkę z czeremchy

Czeremchówka: przepis na nalewkę z czeremchy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka na owocach czeremchy to znany od dawna przysmak, a zarazem zdrowotny likier

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy jest idealna na jesienno-zimowe chłody i przeziębienia. Jak zrobić tę oryginalną nalewkę, znaną od czasów staropolskich.

Składniki

  • 1 kg owoców czeremchy

  • 1 l wódki 40-proc.

  • 500 g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce umyć, oczyścić i odłożyć na 3 dni w przewiewne miejsce (wówczas utracą goryczkę i cierpki smak).

  • Po tym czasie owoce wsypać do słoja, zasypać cukrem i zalać alkoholem, odstawić na 5–6 tygodni w chłodne miejsce, a następnie przefiltrować i przelać do butelek.

  • Przed spożyciem nalewka powinna leżakować w chłodnym miejscu przez co najmniej pół roku.

Więcej przepisów w książce "Nalewki i przetwory"