Czeremchówka: przepis na nalewkę z czeremchy

2021-08-31
Anna Godlewska
Czeremchówka: przepis na nalewkę z czeremchy
Autor: Shutterstock Nalewka na owocach czeremchy to znany od dawna przysmak, a zarazem zdrowotny likier
łatwy
30 min
4

Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy jest idealna na jesienno-zimowe chłody i przeziębienia. Jak zrobić tę oryginalną nalewkę, znaną od czasów staropolskich.

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców czeremchy
  • 1 l wódki 40-proc.
  • 500 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce umyć, oczyścić i odłożyć na 3 dni w przewiewne miejsce (wówczas utracą goryczkę i cierpki smak).
  • Po tym czasie owoce wsypać do słoja, zasypać cukrem i zalać alkoholem, odstawić na 5–6 tygodni w chłodne miejsce, a następnie przefiltrować i przelać do butelek.
  • Przed spożyciem nalewka powinna leżakować w chłodnym miejscu przez co najmniej pół roku.
Nalewki domowe
Anna Godlewska