Cydr na ciepło - jak zrobić grzany cydr?

2021-03-29
cydr-na-cieplo-jak-zrobic-grzany-cydr.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Cydr smakuje wybornie, jeśli wzbogacimy go odrobiną ciemnego rumu.
łatwy
15 min
4

Na dworze zrobiło się już zimno i mało przyjemnie, ale ma to też swoje dobre strony – nadeszła pora na grzany cydr! Nie ma nic lepszego, niż kubek gorącego, pachnącego przyprawami korzennymi napoju, który naprawdę rozgrzewa. Aromat jabłek świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami i miodem. Sprawdź przepis na cydr wg Nigelli Lawson.

SKŁADNIKI

  • 1 litr wytrawnego cydru jabłkowego
  • 60 ml ciemnego rumu
  • szklanka jabłkowo-imbirowej herbaty (zaparzonej z torebki) lub plasterek imbiru
  • 40 g brązowego cukru
  • 2 mandarynki
  • 4 goździki
  • 2 laski cynamonu (lub 2 łyżeczki tartego cynamonu)
  • 2 świeże liście laurowe
  • 2 ziarna kardamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie płyny wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i grzejemy na małym ogniu.
  • Dwie mandarynki kroimy na pół i wbijamy w nie po goździku – wrzucamy do rondla.
  • Dodajemy przyprawy i całość grzejemy, gotując prawie do wrzenia.