Cydr musujący: przepis na domowy jabłecznik z bąbelkami

2021-03-29
Kadłubek
Cydr musujący: przepis na domowy jabłecznik z bąbelkami
Autor: thinkstockphotos.com Kluczem do uzyskania bąbelków jest dodanie cukru w odpowiednim czasie
średni
30 min
4

Domowy cydr można przygotować w większej ilości i cieszyć się smakiem popularnego trunku przez długi czas. Co więcej, łatwo uzyskać cydr musujący - z naturalnie powstającymi bąbelkami. Jak to zrobić? Podajemy dokładny przepis.

SKŁADNIKI

  • 12 dużych dużych słodkich jabłek
  • 6 dużych kwaśnych jabłek
  • 3 duże jabłka o lekko cierpkim smaku
  • 1 opakowanie drożdży do piwa, wina lub cydru
  • 1 opakowanie pożywki dla drożdży
  • 6 g (pełna łyżeczka do herbaty) cukru na każde pół litra gotowego cydru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki i wycisnąć z nich sok w sokowirówce, który następnie należy przefiltrować przez płótno (może też być kawałek gazy).
  • Pożywkę oraz drożdże przygotować według przepisów na opakowaniach.
  • Wlać sok jabłkowy do gąsiora i dodać drożdże z pożywką, zamknąć szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną i przenieść gąsiorek do pomieszczenia o temperaturze 18-24˚C.
  • Po około 5-7 dniach cydr rozlać do wyparzonych butelek i do każdej wsypać wyliczoną porcję cukru (6 g na 0,5 l płynu), zamknąć butelki i zostawić na 3-4 dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.
  • Przenieść na 2-3 tygodnie do chłodnego pomieszczenia (5-10˚C), po czym można się delektować napojem z bąbelkami.
Kadłubek