Brusznicówka podlaska, czyli nalewka na borówce brusznicy

2021-08-31
Brusznicówka podlaska, czyli nalewka na borówce brusznicy
Autor: thinkstockphotos.com Brusznicówka to szlachetny i elegancki trunek. 
łatwy
20 min
4

Nalewka na borówce brusznicy nie jest dzisiaj popularna. Brusznicówka należy do nalewek wytrawnych (bez dodatku cukru) i bardzo mocnych. Świetnie pasuje do wędzonych mięs i dań z grzybami. Kiedyś była jednym z filarów tradycyjnego wyrobu nalewek  w domu. Jest prosta w przygotowaniu, ale wymaga od nas nie lada cierpliwości. Jeśli przygotujecie te nalewkę w sierpniu, jej wybornym smakiem będziecie się delektować dopiero w grudniu następnego roku. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 2 kg borówki brusznicy
  • 1 1/2 litra spirytusu
  • 1/2 litra wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe borówki opłukać, osuszyć i wsypać do szklanego słoja, zalać spirytusem.
  • Słój szczelnie zamknąć i wystawić na działanie promieni słonecznych na co najmniej 3 miesiące.
  • Po upływie 3 miesięcy dodać wodę i pozostawić na 2 tygodnie.
  • Zlać nalewkę, przesączyć przez flanelę lub płótno do półlitrowych butelek, zakorkować i zalakować, a na butelki nalepić kartki z nazwą nalewki oraz datą butelkowania. 
  • Przechowywać nalewkę w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej przez 6 miesięcy, aby dojrzała. 
Nalewki domowe