Arbuzowa sangria z ananasem: przepis na letni koktajl

Arbuzowa sangria z ananasem: przepis na letni koktajl

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Orzeźwienie przyniesie koktajl na bazie wina z arbuzem i ananasem

Arbuzowa sangria z ananasem to przepis na orzeźwiający letni koktajl. Sangrię z arbuzem i ananasem można pić przez słomkę leniwie delektując się smakiem owoców.

 

Arbuzowa sangria z ananasem jest bardzo prosta w przygotowaniu. W tym przepisie należy użyć białego wina o wyraźnym słodkim smaku świeżych owoców. Czytajcie uważnie etykiety. Są na nich przydatne informacje na temat bukietu zapachowego i smakowego wina.

Letni koktajl z arbuza i ananasa podaje się w szklaneczkach ze słomkami. Warto zaopatrzyć się w słomki wielokrotnego użytku lub biodegradowalne. Te ostatnie są w ofercie większości sklepów spożywczych, nawet popularnych dyskontów. 

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki świeżego ananasa pokrojonego w kostkę

  • 2 szklanki świeżego arbuza pokrojonego na kawałki

  • 1 szklanka gazowanej lemoniady typu sprite

  • 1 limonka pokrojona na cienkie plasterki

  • 1 szklanka lodu

  • pół szklanki brandy

  • 1 butelka białego wina słodkiego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do dużego dzbanka wlać wino, brandy i lemoniadę. Zamieszać.

  • Dodać pokrojone owoce, wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  • Podawać w szklaneczkach ze słomką. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 5