Arbuzowa mimoza: przepis na letni koktajl

Arbuzowa mimoza: przepis na letni koktajl

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szklaneczki można ozdobić owocami na szpadce. 

Arbuzowa mimoza to łatwy przepis na letni koktajl. Bazą jest perliste wino musujące oraz zmiksowany arbuz. Łagodny koktajl miło orzeźwia w upalny dzień. 

 

Arbuzowa mimoza to orzeźwiająca odmiana klasycznego koktajlu na bazie szampana. Można wykorzystać każdy rodzaj wina robionego metodą szampańską: włoskie spumante, hiszpańskie cava, czy ukraińskie igristoje. W sezonie na arbuzy koktajl będzie prawdziwym orzeźwieniem, ponieważ zawiera nieco świeżej mięty. Mięta chłodzi i doskonale współgra z łagodną słodyczą wyszczerzonego arbuza. 

Mimozę podaje się w szerokich kieliszkach lub szklaneczkach ze słomkami. Warto zaopatrzyć się w słomki wielokrotnego użytku lub biodegradowalne. Te ostatnie są w ofercie większości sklepów spożywczych, nawet popularnych dyskontów. 

 

Składniki na 4 porcje:

  • pół średniego arbuza

  • 1 garść liści mięty

  • 60-80 ml soku z limonki

  • 1 szklanka kostek lodu

  • 1 butelka wina musującego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Arbuza pokroić na kawałki, pozbyć się pestek.

  • Kawałki arbuza, miętę i sok z limon umieścić w blenderze i i zmiksować na gładko.

  • Do szklaneczki wrzucić kilka kostek lodu, wlać do połowy wysokości zmiksowanego arbuza.

  • Uzupełnić winem musującym i lekko zamieszać łyżeczką.


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 5