Arbuzowa mimoza: przepis na letni koktajl

2019-05-27 8:12

Arbuzowa mimoza to łatwy przepis na letni koktajl. Bazą jest perliste wino musujące oraz zmiksowany arbuz. Łagodny koktajl miło orzeźwia w upalny dzień. 

Arbuzowa mimoza: przepis na letni koktajl
Autor: Shutterstock Szklaneczki można ozdobić owocami na szpadce. 
Arbuz – król letniego orzeźwienia. Dlaczego warto jeść arbuzy?

Arbuzowa mimoza to orzeźwiająca odmiana klasycznego koktajlu na bazie szampana. Można wykorzystać każdy rodzaj wina robionego metodą szampańską: włoskie spumante, hiszpańskie cava, czy ukraińskie igristoje. W sezonie na arbuzy koktajl będzie prawdziwym orzeźwieniem, ponieważ zawiera nieco świeżej mięty. Mięta chłodzi i doskonale współgra z łagodną słodyczą wyszczerzonego arbuza. 

Mimozę podaje się w szerokich kieliszkach lub szklaneczkach ze słomkami. Warto zaopatrzyć się w słomki wielokrotnego użytku lub biodegradowalne. Te ostatnie są w ofercie większości sklepów spożywczych, nawet popularnych dyskontów. 

Składniki na 4 porcje:

pół średniego arbuza

1 garść liści mięty

60-80 ml soku z limonki

1 szklanka kostek lodu

1 butelka wina musującego

Arbuza pokroić na kawałki, pozbyć się pestek.

Kawałki arbuza, miętę i sok z limon umieścić w blenderze i i zmiksować na gładko.

Do szklaneczki wrzucić kilka kostek lodu, wlać do połowy wysokości zmiksowanego arbuza.

Uzupełnić winem musującym i lekko zamieszać łyżeczką.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek