Śniadanie, deser i kolacja z jednym urządzeniem MPM 3 w 1

2016-09-28 16:35

Dobrze wyposażona kuchnia to marzenie każdego łasucha. Jeśli jednak miejsca nie jest dużo, najlepiej zainwestować w urządzenia wielofunkcyjne, takie jak MOP-23M. To opiekacz do kanapek, gofrownica i grill w jednym.

Śniadanie, deser i kolacja z jednym urządzeniem MPM 3 w 1
Autor: materiały prasowe MPM MOP-23M to jednocześnie opiekacz do kanapek, gofrownica i grill

Spis treści

  1. Chrupiące kanapki na śniadanie
  2. Grillowana dynia z chili - przepis
  3. Jesienny deser ze śliwkami - przepis

MOP-23M pozwala przygotowywać chrupiące kanapki na śniadanie, rozkoszne gofry na deser, ale też dania grillowane – na obiad czy kolację. Urządzenie zajmuje bardzo mało miejsca, ponieważ na płycie grzejnej można zainstalować płytkę do zrobienia konkretnego dania. Są to miejsca na cztery trójkątne kanapki, dwa gofry albo dania grillowane. Płytki pokryto nieprzywierającymi powłokami, dlatego można pichcić na małej ilości tłuszczu, a do tego szybko usunąć wszelkie zabrudzenia.

Chrupiące kanapki na śniadanie

Najlepiej wykorzystać pieczywo typu ciabatta, które serwujemy z wędliną, awokado, startym czosnkiem, kiełkami, lekkim sosem jogurtowym oraz prażonymi pestkami dyni. Kanapki dodatkowo przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą oraz sokiem z limonki bądź cytryny.

Grillowana dynia z chili - przepis

Grillować można różnorodne produkty – jesienią polecamy dynię. Miąższ wystarczy pokroić w słupki, oprószyć solą, świeżo mielonym pieprzem oraz papryką chili. Płytę grillującą smarujemy delikatnie oliwą, układamy dynię na rozgrzanym tłuszczu, kilka minut grillowania i gotowe.

Jesienny deser ze śliwkami - przepis

Deser przygotowujemy na płytce do gofrów. Najpierw robimy ciasto. 50 g cukru miksujemy z 2 jajkami. 150 g mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia (5 g) i szczyptą soli, dodajemy 250 ml mleka oraz 50 g roztopionego masło. Składniki łączymy w jednolitą masę i pieczemy w gofrownicy.

3-4 śliwki węgierki kroimy w kosteczkę, dodajemy kilka plasterków fig, łyżeczkę cukru trzcinowego oraz pół łyżeczki ciemnego cynamonu. Mieszamy i podgrzewamy w garnku na małym ogniu ok. 10 minut. Podajemy na ciepłych, chrupiących gofrach z dodatkiem cukru pudru.