Folia aluminiowa w kuchni: jak prawidłowo używać folii aluminiowej?

Folia aluminiowa w kuchni: jak prawidłowo używać folii aluminiowej?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

W folii aluminiowej często piecze się ryby - są wtedy zdrowe i smaczne

Folia aluminiowa jest w każdym domu - używasz jej do przygotowywania i przechowywania jedzenia. Folia aluminiowa z jednej strony jest błyszcząca, z drugiej matowa. Czy wiesz dlaczego? Sprawdź, jak prawidłowo korzystać z folii aluminiowej.

Folia aluminiowa to wspaniały wynalazek, dlatego można znaleźć ją w każdym domu. Ale czy na pewno wiesz, jak jej prawidłowo używać? Folia aluminiowa w niektórych sytuacjach może być niebezpieczna dla zdrowia.

Folia aluminiowa do przechowywania

Folia aluminiowa nie przepuszcza powietrza, światła, wody, dlatego świetnie nadaje się do pakowania żywności. Produkty dłużej zatrzymują smak i aromat i nie przejmują innych zapachów z lodówki.

Folia aluminiowa do pieczenia

Folia aluminiowa jest też doskonała do pieczenia i podgrzewania potraw. Tutaj ważne jest właściwe jej użycie, gdyż folia ma dwie strony: matową i błyszczącą. Strona lśniąca izoluje ciepło, natomiast matowa je przepuszcza. Do pieczenia produkty owijamy stroną lśniącą do wewnątrz. Ciepło przejdzie wówczas z piekarnika do wewnątrz potrawy.

Folia aluminiowa: jak jej używać?

Do przechowywania owijaj żywność lśniącą stroną na zewnątrz, ciepło wtedy nie dostaje się do środka i produkty będą dłużej świeże.

Pamiętaj - folii aluminiowej nie wolno używać w kuchence mikrofalowej. Nie przykrywamy nią też metalowych misek, ponieważ uaktywniają się związki chemiczne, pod wpływem których żywność nabiera metalicznego smaku.