Jakie powinny być garnki do gotowania na płycie indukcyjnej?

Jakie powinny być garnki do gotowania na płycie indukcyjnej?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Garnki, które są odpowiednie do płyt indukcyjnych, powinny być wykonane ze stali szlachetnej, stali emaliowanej lub żeliwa.

Płyty indukcyjne stają się coraz bardziej popularne. Dzięki wykorzystaniu pola elektromagnetycznego umożliwiają oszczędne gotowanie - pod warunkiem że użyjemy do tego specjalnych naczyń z metali ferromagnetycznych. Jak rozpoznać naczynia ferromagnetyczne? Czy na płycie indukcyjnej można gotować w innych garnkach?

Jak działa płyta indukcyjna?

Płyta indukcyjna grzeje dzięki polu elektromagnetycznemu. Działa jedynie wtedy, gdy wykorzystujemy specjalne naczynia z metali ferromagnetycznych, czyli takie, które przyciągają magnes. Między płytą a naczyniem wytwarza się zmienne pole magnetyczne, ciepło powstaje w dnie i ściankach garnka (a nie na płycie) i jest przekazywane potrawie znajdującej się wewnątrz.

Które garnki nadają się do gotowania na płycie indukcyjnej?

Naczynia ferromagnetyczne mają grube dno, do którego przykleja się magnes. Aby jednak mieć pewność, że kupujemy odpowiednie garnki (a nie są najtańsze!), najlepiej jest sprawdzić umieszczone na nich oznaczenia. Ferromagnetyczne mają swój specjalny znaczek. Im lepsze właściwości ferromagnetyczne, tym szybsze i bardziej ekonomiczne gotowanie.

Garnki, które są odpowiednie do płyt indukcyjnych, powinny być wykonane ze stali szlachetnej, stali emaliowanej lub żeliwa. Nie nadają się naczynia szklane, ceramiczne oraz ze stali nierdzewnej, aluminium, brązu lub miedzi, chyba że wyraźnie oznaczono je jako odpowiednie do indukcji.