Co to jest szybkowar? Jak gotować w szybkowarze?

Co to jest szybkowar? Jak gotować w szybkowarze?

Autor Zdjęcia: photos.com

Potrawy przygotowywane w szybkowarze zachowują więcej wartości odżywczych niż te gotowane tradycyjnie

Szybkowar to bardzo szczelny garnek, w którym w czasie gotowania następuje wzrost ciśnienia. Powoduje to wzrost temperatury wrzenia wody i skraca czas gotowania. Gotowanie w szybkowarze jest bardzo proste. Sprawdź, jak korzystać z szybkowaru.

Może trudno w to uwierzyć, ale szybkowar wynaleziono już w XVII wieku. Skonstruował go francuski fizyk i wynalazca Denis Papin w 1679 r. Szybkowar ma prostą konstrukcję, którą współcześni producenci niewiele zmienili. To gruby i ciężki garnek, z pokrywą bardzo szczelnie dociskaną specjalnym mechanizmem. Wykorzystuje do gotowania parę wodną. Gotowanie w szybkowarze ma niemal same zalety: jest bardzo proste, szybkie, oszczędza energię (gaz, prąd) i wodę. Co więcej, przygotowane w szybkowarze dania zachowują wartości odżywcze produktów, mają piękny aromat i kolor, a do tego są lekkostrawne.

Jak wygląda gotowanie w szybkowarze?

Do środka wkłada się składniki potrawy, podlewa wodą (co najmniej 1/4 litra, maksymalnie – 2/3 objętości garnka). Szybkowar stawia się na kuchence i podgrzewa. Ogrzewana woda paruje. Ponieważ w zamkniętym szczelnie szybkowarze para nie znajduje ujścia, powoduje to podniesienie ciśnienia wewnątrz naczynia do określonej wartości, przewidzianej w konstrukcji zaworu. Typowy domowy szybkowar pracuje w nadciśnieniu ok. 1 atmosfery.

Jeżeli ciśnienie w garnku przekroczy tę wartość, zawór bezpieczeństwa wypuszcza nadmiar pary, sygnalizując to gwizdem. Ten mechanizm zabezpiecza garnek przed rozsadzeniem. Wysokie ciśnienie powoduje podniesienie temperatury gotowania, dzięki czemu produkty gotują się szybciej: ziemniaki i marchewki w 8 minut, zupa jarzynowa w 15 minut, rosół w 25 minut, pieczeń wołowa w 30 minut.

Wadą szybkowaru jest to, że nie można podczas gotowania otworzyć pokrywy i dodać np. przypraw. Wszystkie składniki potrawy trzeba włożyć na początku.

UWAGA: gdy potrawa jest gotowa, pokrywy nie wolno otwierać od razu, najpierw trzeba uchylić zawór i wypuścić nadmiar pary, inaczej można się poparzyć. Najbezpieczniej jest przed uchyleniem zaworu ochłodzić nieco szybkowar, np. pod bieżącą wodą.