Co to jest garnek rzymski i do czego służy?

Co to jest garnek rzymski i do czego służy?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Garnek rzymski to idealne naczynie do pieczenia i duszenia, nie wymaga użycia tłuszczu, a danie nie przypali się, tylko będzie soczyste i smaczne

Garnek rzymski to sprzęt dla zwolenników lekkostrawnej kuchni. Pozwala na upieczenie chleba, mięsa, ryby, warzyw czy zapiekanki bez tłuszczu i w taki sposób, by produkty dusiły się we własnym sosie. Mięsa upieczone w tym garnku będą soczyste i kruche, drób - delikatny i miękki, a warzywa - aromatyczne.

Garnek rzymski to naczynie do pieczenia ze specjalnej, silnie wypalonej naturalnej gliny. Ścianki naczynia są porowate, niepokryte glazurą, dzięki czemu łatwo wchłaniają płyny. Technika pieczenia w garnku rzymskim polega na tym, że przed użyciem pusty garnek moczy się przez 15 minut w wodzie. Podczas pieczenia woda, którą nasiąknęło naczynie, paruje i tworzy się warstwa pary wodnej zarówno w garnku, jak i w piekarniku. Dzięki temu do pieczenia nie trzeba dodatkowo używać tłuszczu. Danie pieczone w garnku rzymskim nie przypali się, nie wysycha podczas pieczenia, piecze się we własnym sosie, jest soczyste i lekkostrawne.

Jakie dania można przyrządzać w garnku rzymskim?

Garnek rzymski jest doskonały do pieczenia mięs, drobiu i ryb, można w nim także piec wszelkie zapiekanki, lasagne, dania z warzyw (np. paprykę faszerowaną, musakę, pieczone ziemniaki), a także chleb. Można w nim także gotować zupy.

Garnek rzymski – instrukcja obsługi

Przed pierwszym użyciem garnek rzymski należy wymoczyć w wodzie, a następnie dokładnie umyć czystą wodą bez detergentów (to ważne, by do mycia nigdy nie używać detergentów, gdyż naczynie mogłoby je wchłonąć i podczas kolejnego pieczenia środek czyszczący dostałby się do potrawy!). Do nasiąkniętego wodą naczynia wkłada się składniki potrawy, zamyka pokrywą, wstawia do zimnego piekarnika i dopiero stopniowo podgrzewa. Jeśli chcemy, by potrawa miała chrupiąca skórkę, na 10 minut przed końcem pieczenia trzeba zdjąć pokrywę.

Co jeszcze warto wiedzieć o garnku rzymskim?

Garnek rzymski nie lubi gwałtownej zmiany temperatury. Aby nie pękł, nie należy zimnego garnka wstawiać do rozgrzanego piekarnika, lecz włączać piekarnik dopiero po wstawieniu naczynia i stopniowo podgrzewać. Nigdy też nie należy wlewać zimnej wody do gorącego naczynia. Podczas pieczenia garnek rzymski bardzo mocno się rozgrzewa – po wystawieniu z piekarnika trzeba go stawiać na desce lub suchej ściereczce, by uniknąć kontaktu z zimnym podłożem.

Garnek rzymski nie nadaje się do podgrzewania na kuchence – używa się go wyłącznie do pieczenia w piekarniku. Polecana temperatura pieczenia to 200-220 st. C, w przypadku piekarników z termoobiegiem – 180 st. C.

Garnek należy czyścić ciepłą, czystą wodą, bez użycia płynu do naczyń czy innych detergentów. W przypadku silnych zanieczyszczeń można użyć sody oczyszczonej, po czym wymoczyć garnek w czystej wodzie. Po ok. 100 użyciach wypełniony wodą garnek należy wygrzać w piekarniku przez pół godziny, doprowadzając wodę do wrzenia. Po każdym użyciu garnek rzymski należy ustawić w takim miejscu, by mógł swobodnie wyschnąć.